CIMBALI GROUP | STREFA PARTNERA | KARIERA
i-PRESSO Sp. z o.o. Warszawa 03-219 ul.Elektronowa 2 +48 606 287 709 NIP 524 284 91 50 www.i-presso.pl biuro@i-presso.pl nr. konta 17 1050 1025 1000 0090 8030 5098
Giuseppe Cimbali otwiera sklep i warsztat obróbki miedzi w centrum Mediolanu.
Rozpoczęcie produkcji ekspresów do kawy marki LaCimbali (Rapida). Technologia tego czasu opiera się na bojlerze ustawionym pionowo , (stąd nazwa maszyn kolumnowych) i urządzeń ogrzewanych węglem lub drewnem.
LaCimbali wprowadza do produkcji Albadoro, maszynę z dwoma niezależnymi pionowymi bojlerami, które mogą składać się z 3 do 6 grup kawowych. Po raz pierwszy umieszczono je z przodu ekspresu co sprawiło, że praca stała się bardziej ergonomiczna: przy pracy nie musisz już poruszać dokoła maszyny.
Wraz z rozprzestrzenianiem się elektryczności a także dźwigni hydraulicznej, również maszyny LaCimbali przechodzą rewolucję technologiczną (Ala, Gioiello i Brillante). Dźwignia to prawdziwa rewolucja technologiczna, ponieważ tworzy niezbędne ciśnienie, aby wydobyć wszystko co nadaje smak, aromat i cielistość zaparzanej kawie.
W 1955 roku firma wprowadza model Granluce wyposażony w opatentowaną grupę hydrauliczną , która jest w stanie ułatwić i zmniejszyć obciążenie baristy pracą. Ta innowacja pozwala LaCimbali na wejście na nowe rynki zagraniczne. Grupa hydrauliczna zastępuje nacisk wywierany przez baristę na sprężynę dźwigniową przez nacisk ciśnienia wody z sieci wodociągowej. Dzięki systemowi, który zwielokrotnia tę siłę uzyskano ciśnienie 9 barów niezbędnych do prawidłowego zaparzania kawy.
W 1962 roku Pitagora zdobywa prestiżową nagrodę „Compasso d’Oro” za uderzająco nowoczesny design charakteryzujący się prostymi, czystymi liniami stworzonymi przez architektów Castiglioni. Po raz pierwszy zastosowano stal nierdzewną, kolor i sitodruk cechy, które pozwalają na uzyskanie niespotykanego dotąd sukcesu komercyjnego. Dzisiaj jest to jedyny ekspres do kawy, który wygrał „Compasso d’Oro”. Pitagora ze swoimi ścisłymi liniami wytyczała drogę odtwarzaną przez szereg produktów LaCimbali.
Pod koniec lat 60. Cimbali zaczyna eksperymentować z pełną automatyzacją i prezentuje Superbar, swoją pierwszą superautomatyczną maszynę stworzoną specjalnie do użytku w barach. Ekspres ten umożliwia nawet mniej doświadczonym baristom przygotowywanie doskonałych filiżanek kawy, począwszy od mielenia ziaren kawy po opróżnienie fusów.
W tych latach firma we współpracy z Rodolfo Bonetto, który projektuje historyczne modele, takie jak M15 i M20. W M20 elementy sterujące i elektryczne są umieszczone w podstawie, aby praca baristy była bardziej ergonomiczna. Z tymi modelami front maszyny staje się ważniejszy niż tył. W M15, dostępnej w wersji hydraulicznej z dźwigną i bezpośrednim wtryskiem, LaCimbali wprowadza do produkcji ekspresów nowość: elektrozawór.
Premiera ET nasza pierwsza elektroniczna maszyna (zaprojektowana przez Matsunagę).
W tej dekadzie wprowadzono pierwsze tradycyjne maszyny wyposażone w mikroprocesor, który może zarządzać ich głównymi funkcjami, a automatyczne włączanie i wyłączanie maszyny niemal przewiduje obecne wymagania dotyczące oszczędności energii. (M30, M31, M32). Odtąd elektronika stanie się jednym z najważniejszych elementów zarówno w maszynach tradycyjnych jak i superautomatycznych, a wraz z ciągłymi badaniami nad ergonomią użytkowania flagowym produktem działu badań i rozwoju.
Seria urządzeń Dolcevita udoskonala koncepcję całkowitej automatyzacji: maszyny zapewniają przygotowanie doskonałej kawy, przyczyniając się do rozprzestrzeniania kultury espresso na świecie zwłaszcza na rynkach, które nie są przyzwyczajone do smaku włoskiej kawy.
Technologia ta początkowo odnosi sukcesy szczególnie tam, gdzie umiejętności przygotowywania espresso i cappuccino nie mają ustalonych tradycji.
W tej dekadzie wprowadzono pierwsze tradycyjne maszyny wyposażone w mikroprocesor, który może zarządzać ich głównymi funkcjami, a automatyczne włączanie i wyłączanie maszyny niemal przewiduje obecne wymagania dotyczące oszczędności energii. (M30, M31, M32). Odtąd elektronika stanie się jednym z najważniejszych elementów zarówno w maszynach tradycyjnych jak i superautomatycznych, a wraz z ciągłymi badaniami nad ergonomią użytkowania flagowym produktem działu badań i rozwoju.
Cimbali wprowadza na rynek Q10, kompaktową maszynę superautomatyczną, która umożliwia tworzenie bogatszego menu zgodnego z aktualnymi potrzebami klienta, również dzięki stosowaniu napojów instant, a od 2012 roku specjalnej chłodziarko-zamrażarki wyposażonej w urządzenie do przygotowywania i dostarczania zimnego spienionego mleka.
M39 TE otwiera nowy rozdział ze względu na zaawansowaną elektronikę, która pozwala na bezprzewodową łączność (Wi-Fi i Bluetooth) oraz inne innowacje technologiczne, wśród których wyróżnia się Turbosteam Milk4
Ewolucja serii M39 zawiera niezależne bojlery kawowe do których dociera wstępnie podgrzana woda (system GT). System HD służy do personalizacji ciśnienia wody i stworzenia jej profili. Ekrany dotykowe do wyboru napojów a także zaawansowana elektronika, port USB, technologia Smart Boiler i Turbosteam Milk4.
COFFEE STARTS HERE (KAWA ZACZYNA SIĘ TUTAJ): podróż, która wyrusza z Mediolanu i dociera do rynków na całym świecie, z korzeniami wywodzącymi się z potęgi wzornictwa przemysłowego. La Cimbali: coś więcej niż tylko espresso, z szeroką gamą napojów dostarczanych każdego dnia zaspokajających międzynarodowe gusta i trendy.
W 2012 roku Gruppo Cimbali obchodziło 100-lecie działalności otwierając MUMAC, pierwsze muzeum w całości poświęcone profesjonalnym ekspresom do kawy. W przestrzeni podzielonej na sześć sal od lat 1900 do chwili obecnej, gromadzi ponad 200 ekspresów i prezentuje 100 maszyn z kolekcji Maltoni i Gruppo Cimbali . Czyni to z niego największą na świecie wystawę profesjonalnych ekspresów do kawy.
MUMAC to także Akademia MUMAC. Szkoła, która zapewnia edukację i szkolenia w celu zaspokojenia różnych potrzeb rynku, a także degustację i oceny sensoryczne jakości kawy. Akademia jest otwarta dla firm i profesjonalistów ale także dla entuzjastów i miłośników kawy.